Szybkie i smaczne ciasto piaskowe, dla tych co lubią takie ciasta będzie idealne, ja jestem miłośnikiem kruchych, ale to w połączeniu z polewą czekoladową bardzo mi smakowało:)
Składniki:
- 270g masła
- 200g miałkiego cukru
- 1 torebka cukru waniliowego
- szczypta soli
- kilka kropli zapachu rumowego lub cytrynowego
- 4 jajka
- 125g mąki
- 125g mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100g twardej czekolady
Wykonanie:
250g masła rozpuszczamy w garnuszku, wsypujemy cukier i cukier waniliowy. Mieszamy podgrzewając. Gdy nieco ostygnie, przekładamy do salaterki i ucierając mikserem, dodajemy kolejno po jednym jajku. Po dodaniu każdego jajka ucieramy przez 2 minuty. Następnie wsypujemy szczyptę soli i dodajemy zapach. Mąkę przesiewamy, mieszamy z mąką kukurydzianą lub ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodajemy ją porcjami do ucieranego ciasta i miksujemy, aż stanie się zupełnie gładka. Przygotowujemy formę keksową, smarujemy ją masłem i posypujemy bułką tartą. Nakładamy ciasto.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160 -180 stopni i wstawiamy ciasto na godzinę lub godzinę i kwadrans. Sprawdzamy patyczkiem. Z upieczonego ciasta patyczek wychodzi zupełnie suchy. Zostawiamy do ostygnięcia, po 5-10 min. wyjmujemy z formy.
Polewa czekoladowa: Czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej razem z pozostałym masłem. Pokrywamy polewą wierzch i boki ciasta i zostawiamy do zastygnięcia. Smacznego:)
Źródło: "Domowe Wypieki", Wydawnictwo Olesiejuk