Gościmy

Odwiedza nas 154 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 05 styczeń 2013 18:41

Ciasto z kardamonem i daktylami

Napisała

Smaczne i wilgotne ciasto, jak dla mnie mało wyczuwalny kardamon, a uwielbiam jego aromat. Ale wszystkim smakowało, więc wypiek można uznać za udany;)

Składniki:

  • 175 g suszonych daktyli, bez pestek
  • świeżo wyciśniety sok z 1 cytryny
  • 200 g masła
  • 150 g jasnego cukru muscovado
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 łyżeczki kardamonu, zmielonego
  • 200 g mąki żytniej razowej

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Wykonanie:

Daktyle siekamy na małe kawałki, wrzucamy do niedużego garnuszka, zalewamy 200 ml wody i zagotowujemy. Gotujemy przez około 10 minut, pod przykrywką, aż daktyle zmiękną a całość będzie miała konsystencję papki/pasty. Odstawiamy do przestudzenia.

W misie miksera ucieramy masło z cukrem, do lekkości i puszystości. Dodajemy ekstrakt z wanilii, jajka (w całości), jedno po drugim, dokładnie ucierając po każdym dodaniu.

Do osobnego naczynia przesiewamy sodę, przyprawy i mąkę. Następnie całość suchych składników dodajemy do masy jajecznej, na zmianę z pastą daktylową, mieszając szpatułką tylko do połączenia się składników.

Formę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto, wyrównujemy. Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 50 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjmujemy i studzimy. Posypujemy cukrem pudrem. Smacznego:)

 

Źródło

Czytany 3463 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook