Gościmy

Odwiedza nas 607 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

sobota, 29 październik 2016 22:06

Cytrynowa szarlotka

Napisała

Kocham szarlotki :) A ta jest rewelacyjna, nie dość, że kruche ciasto to jeszcze nadzienie jabłkowe z dodatkiem orzeźwiającej cytryny. Mi bardzo przypadła go gustu :) Lubię takie połączenia.

 

Składniki:

Kruche ciasto:

  • 350 g mąki pszennej 
  • 130 g jasnego brązowego cukru
  • 230 g masła, zimnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny

Nadzienie jabłkowo - cytrynowe:

  • 1 kg jabłek
  • 1/3 szklanki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
  • sok z połowy cytryny
  • 1 kisiel cytrynowy z cukrem
  • 3 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Ciasto: Wszystkie składniki umieszczamy w naczyniu i szybko zagniatamy. Ciasto można też wyrobić w malakserze. Z ciasta formujemy kulę i dzielimy na dwie części. Formę tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia. Połowę ciasta wykładamy do formy, wylepiając równo spód. Nakłuwawamy widelcem.  Podpiekamy w temperaturze 180ºC przez 20 - 25 minut, do złotego koloru. W czasie, gdy ciasto się piecze, przygotowujemy jabłkowe nadzienie.

Nadzienie jabłkowe: Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w plasterki. Umieszczamy w garnuszku, dodajemy cukier, sok z cytryny, mieszamy. Ustawiamy na palniku, chwilę gotujemy, do puszczenia przez jabłka pierwszego soku.  Sok odlewamy do miseczki, wsypujemy do niego kisiel, miksujemy blenderem. Jabłka z powrotem umieszczamy w garnuszku, dodajemy zmiksowany kisiel, chwilę podgrzewamy, energicznie mieszając by nie zrobiły się grudki. Nadzienie jabłkowe odstawiamy z palnika. Z piekarnika wyjmujemy podpieczony spód. Na gorący wysypujemy równomiernie bułkę tartą, następnie wykładamy nadzienie jabłkowe i wyrównujemy. Rozwałkowujemy pozostałe kruche ciasto na wielkość foremki (najlepiej na papierze do pieczenia, łatwiej będzie je przenieść nad ciasto), ostrożnie kładziemy na górę nadzienia jabłkowego, nakłuwamy. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy kolejne 40 - 45 minut, do zrumienienia. Wyjmujemy i studzimy. Przed podaniem oprószamy cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Źródło

Czytany 2543 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook