Dla wielbicieli kawy mam pyszną propozycję :) Ciasto mocno kawowe, z kawową pianką, dodatkowo nasączone kawowym likierem :) Pycha :)
Składniki:
Biszkopt:
- 3 jajka
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki gorzkiego kakao
- 1/3 szklanki mąki pszennej tortowej
Masa kawowa:
- 1 łyżka stołowa żelatyny + 2 łyżki wody do namoczenia
- 190 ml zaparzonej mocnej kawy
- 4 łyżki likieru kawowego (opcjonalnie)
- 250 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
- 250 g mascarpone
Polewa czekoladowa:
- 100 ml śmietanki kremówki 30%, zimnej
- 1 łyżka masła
- 100 g czekolady deserowej
Dodatkowo:
- do nasączenia: 1/3 szklanki likieru kawowego (lub osłodzonej kawy)
- do przełozenia: konfitura wiśniowa
Wykonanie:
Biszkopt: Na dno formy o wymiarach około 20 x 30 cm kładziemy prostokąt wycięty z papieru do pieczenia. Boków formy niczym nie wykładamy i nie smarujemy. Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni C. Białka ubijamy na małych obrotach miksera przez 2 minuty, aż się spienią. Stopniowo zwiększając obroty miksera dodajemy po łyżce cukier. Białka ubijamy jeszcze na wysokich obrotach miksera przez kilka minut, aż będą sztywne i błyszczące. Wciąż ubijając dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy przesianą mąkę i przesiane kakao (wymieszać je ze sobą), najlepiej w 3 partiach, za każdym razem delikatnie mieszając. Masę wykładamy do tortownicy i pieczemy przez 20 minut. Studzimy.
Biszkopt nasączamy likierem kawowym, smarujemy konfiturą wiśniową. Ja nie smarowałam ciasta konfiturą, bo niestety nie miałam wystarczającej ilości, podałam bezpośrednio do ciasta.
Masa kawowa: Żelatynę mieszamy z wodą i odstawiamy na 10 minut, następnie dodajemy do gorącej kawy i dokładnie rozpuszczamy mieszając. Dodajemy likier i studzimy (jeśli nie używamy likieru, dodajemy 2 łyżki cukru). Dodajemy po łyżce do mascarpone energicznie mieszając. W oddzielnej misce ubijamy na sztywno śmietankę kremówkę, dodajemy do mascarpone i mieszamy. Wykładamy na ciasto, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do lodówki do czasu aż masa zesztywnieje (minimum 1 godzina).
Polewa czekoladowa: Śmietankę ubijamy na sztywną pianę. Następnie zagotowujemy w rondelku. Odstawiamy z ognia, dodajemy masło, mieszamy do rozpuszczenia. Następnie dodajemy połamaną na kosteczki czekoladę i mieszamy do jej całkowitego rozpuszczenia się. Polewamy i rozprowadzamy po powierzchni masy kawowej. Ciasto wstawiamy do lodówki.
Ja podawałam z keksem śmietany i łyżką konfitury. Smacznego :)