Fantastyczne ciasto. Uwielbiam kruche ciasta, chociaż nie jestem fanką makowców. Muszę jednak przyznać, że to ciasto jest boskie, rozpływa się w ustach. Tym razem masę makową zrobiłam sama (nie korzystam już z gotowych odkąd zobaczyłam ten skład, i ogrom cukru – ciasta z gotową masą zawsze były dla mnie za słodkie). Nie mam natomiast maszynki do mielenia mięsa, dlatego ratunkiem dla mnie była wcześniej gotowa masa, na szczęście jednak istnieje mak mielony i dzięki niemu mogę szybko i bez problemu przygotowywać nawet makowce. Ciasto smakowało wszystkim, kruchutki spód, smaczna i nie za słodka masa makowa pełna bakali, beza i jeszcze kruszonka. Same pyszności :) Zdecydowanie mogę polecić to ciasto, nam bardzo przypadło do gustu.
Składniki:
Ciasto kruche:
- 300-320 g mąki pszennej tortowej (oraz niewielka ilość do posypania formy)
- 200 g masła, pokrojonego w kostkę (oraz niewielka ilość do posmarowania formy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 50 g cukru pudru
- 1 opakowanie cukru wanilinowego lub z prawdziwą wanilią jeśli macie
- 2 żółtka jaj, rozmiar L
Masa makowa:
- 200 g suchego maku mielonego
- 400 ml wody
- 400 ml mleka
- 150 g suszonej żurawiny lub rodzynek
- 100 g migdałów, posiekanych
- 70 g miodu
- jajko, rozmiar L
- 2 żółtka jaj, rozmiar L
Piana z białek
- 5 białek jaj, rozmiar L
- 180 g cukru
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Maślana kruszonka
- 100 g masła
- 60 g cukru pudru
- żółtko jaj, rozmiar L
- 100 g mąki pszennej tortowej
- 60 g migdałów, posiekanych
Wykonanie:
Ciasto kruche: Wszystkie składniki krótko zagniatamy dłonią lub za pomocą noża (długo wyrabiane ciasto będzie twarde po upieczeniu). Ja użyłam malaksera. Zawijamy ciasto w folię i chłodzimy w lodówce około godzinę. Rozwałkowujemy na grubość 5 mm, wykładamy na wysmarowaną masłem oraz oprószoną mąką blaszkę (rozmiar 34x24 cm). Nakłuwamy ciasto widelcem i pieczemy 12-14 minut w 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Upieczone ciasto powinno mieć jasny kolor (blady).
Masa makowa: Wodę z mlekiem zagotowujemy. Dodajemy mak, mieszamy i studzimy. Wylewamy mak na sito i odstawiamy do całkowitego odcedzenia. Suszone owoce sparzamy wrzątkiem. Żółtka z jajkiem ubijamy na puszystą pianę. Miód, żurawinę (lub rodzynki), migdały i mak łączymy w naczyniu. Dodajemy pianę z jajek. Wykładamy masę na ciasto.
Piana z białek: Białka ubijamy na sztywną pianę stopniowo wsypując cukier. Dodajemy budyń, dokładnie mieszamy. Wykładamy pianę na masę makową.
Maślana kruszonka: Masło ugniatamy z cukrem i żółtkiem. Stopniowo dodajemy mąkę i zagniatamy do uzyskania kruszonki. Kruszonkę mieszamy z migdałami i posypujemy nią pianę z białek.
Ciasto pieczemy 40-45 minut w temp. 180°C (termoobieg) lub 190-200°C (bez termoobiegu). Studzimy. Smacznego :)