U mnie nie tylko serduszka :) Pyszne kruche ciasteczka z marcepanem i dżemem truskawkowym. Miałam akurat niebieski marcepan, ale to nie ma znaczenia. Ciasteczka są dosyć słodkie (marcepan) więc na wierzchu tylko delikatnie posypujemy cukrem pudrem. Można zamienić dżem truskawkowy na bardziej kwaśny, wtedy przełamiemy tę słodycz. Na drugi dzień po przełożeniu ciasteczka miękną od dżemu i marcepanu :) Są pyszne :)
Składniki:
Kruche ciasto:
- 300g mąki
- 100g cukru pudru
- 200g masła
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 3 żółtka
Ponadto:
- 1 opakowanie marcepanu (ok. 200g)
- dżem truskawkowy (ewentualnie inny bardziej kwaśny)
Z przepisu wychodzi bardzo dużo ciasteczek, jeśli zabraknie marcepanu można zjeść same ciasteczka.
Wykonanie:
Kruche ciasto: Przesiewamy mąkę i wysypujemy na stolnicę/blat, tworząc kopczyk. Robimy wgłębienie, do wgłębienia dodajemy cukier, cukier wanilinowy i żółtka. Siekamy nożem. Dodajemy masło pokrojone w kawałeczki i ponownie siekamy nożem, aż składniki dobrze się oblepią mąką. Zarabiamy ciasto rękami , formujemy spłaszczoną kulę i wstawiamy do lodówki na godzinę lub do zamrażarki na 15 minut. Ja wyrabiałam w robocie kuchennym.
Wyjmujemy, wysypujemy stolnicę/blat mąką. Wałkujemy ciasto na grubość ok. 3-4mm i wycinamy foremką serduszka (oczywiście można użyć większych lub innych kształtów). Pieczemy do zarumienienia w temperaturze 190oC. Wyjmujemy i studzimy.
Każde ciasteczko cienko smarujemy dżemem truskawkowym. Rozwałkowujemy masę marcepanową i wycinamy z niej te same kształty co ciastka.
Składanie ciasteczek: na jedno ciasteczko kładziemy wycięty marcepan, przykrywamy drugim ciasteczkiem. Dzięki dżemowi, ciastka ładnie się połączą. Ciastka można przechowujemy jak zwykłe kruche, w blaszanym pudełeczku. Smacznego :)