Pyszny waniliowy budyń na ciepło z wiśniami na deser lub podwieczorek:) Wiśnie można wcześniej zalać np. rumem:)
Składniki:
(na 5 - 6 ramekinów)
- 200 g wiśni (świeżych, mrożonych - rozmrożonych wcześniej na bibułce, z syropu, itp.)
- 3 jajka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 110 g drobnego cukru (lepiej dać mniej)
- 2 szklanki (500 ml) gorącego mleka
- 2 łyżeczki proszku budyniowego (waniliowego lub śmietankowego)
- cynamon, do oprószenia
Wykonanie:
Wiśnie odsączamy, dzielimy pomiędzy ramekiny. Jajka miksujemy z ekstraktem z wanilii, proszkiem budyniowym i cukrem. Stopniowo dolewamy do jajek gorące mleko, miksując. Miksturę rozlewamy pomiędzy przygotowane ramekiny z wiśniami. Pieczemy w temperaturze 160ºC przez około 25 minut, bez przykrywania. Podajemy ciepłe lub wystudzone oprószone cynamonem. Smacznego:)