Nie przepis, a propozycja podania. Tradycyjnie objadam się w sezonie truskawkowym truskawkami z bitą śmietaną. Ale można przecież podać w innej postaci niż pucharkach. Taki szybki i efektowny deser dla ewentualnych niespodziewanych gości;)
Składniki:
- truskawki - kilka
- czereśnie - kilka/kilkanaście
- śmietana kremówka 30% – 100ml
- cukier waniliowy (najlepiej domowy)
- migdały
- wafelkowe miseczki (u mnie w formie jajek) - kilkanaście sztuk
Wykonanie:
Truskawki myjemy, szypułkujemy i kroimy w ósemki. Czereśnie myjemy i usuwamy pestki, dzielimy na połówki. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno dodając pod koniec ubijania cukier waniliowy. Do wafelkowych miseczek nakładamy szprycą śmietanę, dekorujemy truskawkami, czereśniami i miętą. Posypujemy migdałami i podajemy od razu:) Po dłuższym czasie wafelki miękną, ale moje nie zdążyły, poszły od razu:) Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny:)