Deser z galaretką, owocami i pysznym kremem kokosowym. Krem kokosowy na bazie śmietanki, mascarpone i mleczka kokosowego. Ja miałam mleczko ok. 22%, które wyglądało jak gęste masło, więc krem nie był rzadki. Jeśli nie macie mleczka, można użyć syropu lub likieru kokosowego.
Składniki:
- 1/2 galaretki truskawkowej
- kilka winogron
- kilka truskawek
- 100 ml śmietany kremówki
- 100 g serka mascarpone
- cukier waniliowy do smaku
- mleczko kokosowe 22% -2-3 łyżki lub łyżka likieru kokosowego
Wykonanie:
Galaretkę rozpuszczamy w połowie wymaganej ilości wody (wg opakowania). Zostawiamy do przestygniecia, ale pilnujemy, by nie zastygła całkowicie. Owoce myjemy, suszymy, truskawki kroimy w połówki lub ósemki. Owoce układamy w pucharkach i zalewamy galaretką. Wstawiamy do lodówki. W tym czasie ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno z cukrem, delikatnie i stopniowo dodajemy mascarpone i mleczko kokosowe. Można osobno zmiksować mascarpone i dodawać do niego delikatnie ubitą na sztywno śmietankę. Jeżeli smak jest kokosu mało wyczuwalny dodajemy więcej mleczka lub likieru/syropu. Jeżeli galaretka jest już zastygnięta nakładamy krem do pucharków łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Wstawiamy do lodówki, na jakiś czas. Możemy też podawać od razu. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny.