Wszystkie desery z serkiem mascarpone są pyszne, delikatne i aksamitne. Ten dodatkowo w połączeniu z gruszkami w sosie imbirowo-waniliowym :) Pyszne:)
Składniki:
- 2 gruszki
- kawałek świeżego imbiru (2 cm)
- laska wanilii (użyłam cukru z prawdziwą wanilią)
- 3 łyżki miodu (dałam mniej z uwagi na cukier)
- 100 ml wody
- sok z połowy cytryny
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 25 dag serka mascarpone
- 200 ml śmietanki 30 %
- 2-3 łyżki cukru pudru
Wykonanie:
Gruszki obieramy, odkrawamy gniazda nasienne, płukamy i kroimy w plastry. Imbir obieramy i kroimy w drobną kostkę. Laskę wanilii kroimy wzdłuż i wyskrobujemy nasionka. Ja akurat nie miałam laski, wiec użyłam domowego cukru z wanilią. W rondelku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej miód (mniej, jeśli dajemy cukier), imbir i wanilię (jw.)
Do syropu wrzucamy gruszki i gotujemy je do miękkości na małym ogniu, na koniec dodajemy sok z cytryny. Gotowe gruszki wyjmujemy z syropu i studzimy. Syrop cedzimy, tak aby usunąć kawałki imbiru i laskę wanilii. Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w małej ilości zimnej wody i dolewamy do syropu z gruszek, tak aby się zagęścił. Powstaje Nam coś w rodzaju rzadkiego kisielu. Gruszki i sos studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem i delikatnie mieszamy z serkiem. W pucharkach układamy warstwami gruszki i serek i na koniec polewamy sosem. Smacznego:)