Pyszny deser z truskawkami:) Ogólnie za galaretkami nie przepadam, ale głównie w ciastach, natomiast z owocami mogę zjadać:) Propozycja na niedzielny deser:)
Składniki:
(na 4 porcje)
- 5 łyżeczek żelatyny
- 500 ml jogurtu naturalnego (u mnie 420g)
- cukier waniliowy
- truskawki
Wykonanie:
Przygotowujemy salaterki. Nakładamy do pełna truskawki. Truskawki mogą być całe, ale można pokroić również w mniejsze kawałeczki. Żelatynę namaczamy w niewielkiej ilości zimnej wody. Lekko podgrzewamy, aby żelatyna rozpuściła się. Jogurt dosładzamy do smaku, dodajemy cukier waniliowy i dokładnie mieszamy. Dodajemy ostudzoną żelatynę. Całość dobrze mieszamy i wlewamy do salaterek z truskawkami. Odstawiamy do lodówki, aby deser stężał.
Deser można jeść bezpośrednio z salaterek, można również galaretki wyłożyć na talerzyk i podać udekorowany truskawkami i sosem truskawkowym. Jeżeli chcemy wyjąć z salaterek, tak, by galaretka nie uległa zniszczeniu, wkładamy salaterki do gorącej wody, do takiej wysokości, by woda się nie nalała do jej wnętrza, nie dłużej niż na 10 sekund, a następnie stawiamy do góry dnem na talerzyk. Nie można za długo trzymać w wodzie, bo galaretka się rozpuści. Galaretki polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy truskawkami i miętą. Smacznego:)