Pyszne babeczki z truskawkami. Tym razem z ciasta drożdżowego, najlepsze są cieplutkie i świeże. Jeżeli chodzi o kruszonkę to z połowy porcji spokojnie wystarcza.
Składniki:
(na 10 babeczek):
- 230 g mąki pszennej tortowej
- 14 g świeżych drożdży lub 7 g drożdży suchych
- 125 ml mleka (pół szklanki)
- 2 duże żółtka
- 50 g cukru
- 50 g masła, roztopionego
- 16 g cukru wanilinowego (lub nasionka z 1 laski wanilii)
Ponadto:
- 10 truskawek
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania babeczek
Kruszonka:
(proponuje połowę z tego):
- 50 g masła
- 60 g mąki pszennej
- 50 g cukru
Wykonanie:
Mąkę pszenną mieszamy z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw robimy rozczyn), dodajemy resztę składników i wyrabiamy, pod koniec dodając rozpuszczony tłuszcz. Wyrabiamy ciasto, odpowiednio długo, by było miękkie i elastyczne. Formujemy z niego kulę, wkładamy do oprószonej mąką miski, odstawiamy w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką, do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).
Przygotowujemy formę do muffinek - gniazda smarujemy masłem i oprószamy mąką; nadmiar mąki strzepujemy.
Wyrośnięte ciasto krótko wyrabiamy. Dzielimy na 10 części, każda o wadze około 50 g. Formujemy okrągłe kulki, lekko spłaszczamy, na środku układamy truskawkę obtoczoną wcześniej w mące ziemniaczanej i zamykamy wokół niej ciasto. Wkładamy do foremki na muffinki, łączeniem do dołu. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do ponownego wyrośnięcia (od 30 - 40 minut).
W małym garnuszku roztapiamy masło. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy/wyrabiamy między palcami do otrzymania kruszonki. Jeśli kruszonka będzie zbyt mokra, dodajemy łyżkę mąki więcej.
Po wyrośnięciu babeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem wymieszanym z 1 łyżką mleka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temperaturze 190º przez około 20 - 23 minuty. Wyjmujemy, studzimy w foremce, następnie na kratce. Smacznego :)