Miękkie i puszyste ciasto smakuje prawie jak piernik, imbiru nie bardzo czułam, może powinnam dać więcej:) Z pewnością zadowoli wielbicieli pierników.
Składniki:
- 150 g masła
- 150 g golden syrupu (można zastąpić płynnym miodem)
- 150 g melasy
- 150 g mąki
- 150 g razowej mąki chlebowej
- 4 łyżeczki zmielonego imbiru
- 1 łyżeczka przypraw korzennych
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 jajka, lekko roztrzepane
- 4 łyżki mleka
Dodatkowo:
- 2 łyżki dżemu z moreli
- 125 g kandyzowanych lub suszonych owoców egzotycznych, pokrojonych w paseczki (ja użyłam skórki pomarańczowej)
Wykonanie:
W małym garnuszku umieszczamy masło, golden syrup, i melasę, podgrzewamy, mieszamy, aż do rozpuszczenia się masła. Zdejmujemy z palnika, studzimy. Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Stopniowo wlewamy naszą zrobioną wcześniej miksturę, wbijamy jajka, dodajemy mleko i miksujemy. Wlewamy do formy o dolnych wymiarach 17 x 7 cm, lub większej. Ja piekłam w foremce aluminiowej i nawet zostało mi jeszcze na 2 mniejsze foremki silikonowe. Pieczemy około 50 - 60 minut w temperaturze 160ºC. Jeśli zbyt szybko będzie nabierało koloru można przykryć od góry folią aluminiową. Studzimy. Gotowe ciasto smarujemy dżemem i dekorujemy paseczkami egzotycznych owoców. Smacznego:)
W mniejszych silikonowych foremkach upiekłami ludziki, które pokryłam czekoladową polewą i posypką cukrową:)