Przepyszne pierniczki, najlepsze jakie jadłam. Mięciutkie, z migdałami w chrupiącym lukrze. Miękną już na drugi dzień po polaniu lukrem. Po prostu rozpływające się w ustach:)
Składniki:
(na 30 sztuk)
- 250 g mąki pszennej
- 85 g zmielonych migdałów (na mąkę) –moje nie były ta drobno zmielone
- 3 łyżeczki przyprawy korzennej do piernika
- 1 łyżeczka zmielonego cynamonu
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 200 ml płynnego miodu
- 85 g masła
- pół szklanki drobno posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej i cytrynowej (zamiast kandyzowanej skórki z cytryny można dodać skórkę otartą z dwóch cytryn)
Składniki na lukier:
- 2 szklanki cukru pudru
- kilka łyżek gorącej wody
Wykonanie:
Ciasto: Suche składniki: mąkę, migdały, proszek, sodę, przyprawy mieszamy w misce. W garnuszku z grubym dnem umieszczamy masło i miód, podgrzewamy, mieszając, do roztopienia masła. Zdejmujemy z palnika i lekko studzimy (mieszanka ma jednak być ciepła). Do suchych składników wlewamy ciepłą masę maślano - miodową, dodajemy kandyzowane owoce i mieszamy (można mikserem), by nie było grudek. Ciasto powinno wyjść lepiące (nie dosypywać mąki). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do ostudzenia (zgęstnieje). Po tym czasie z ciasta robimy kulki wielkości niedużego orzecha włoskiego (powinno wyjść około 30 sztuk). Układamy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w dużych odległościach od siebie (bardzo rosną). Każdą kulkę spłaszczamy trochę łyżką (ponieważ ciasto bardzo się klei najlepiej maczać ręce w wodzie i wtedy formować kulki, również łyżka, którą je spłaszczamy powinna być wilgotna). Pieczemy w temperaturze 180ºC przez 15 minut (nie dłużej, bo będą zbyt kruche). Lebkuchen wyciagnięte prosto z piekarnika będą bardzo miękkie, należy poczekać 2 minuty, potem przenosimy je na kratkę do wystudzenia. Później ich wierzch kruszeje, by zmięknąć znów na drugi dzień, po pokryciu lukrem.
Lukier: Cukier puder wsypujemy do miseczki. Dolewamy gorącą wodę, łyżka po łyżce, mieszając i rozcierając grzbietem łyżki. Gdy lukier będzie lejący, ale nie za gęsty, maczamy w nim pierniczki i odkładamy na kratkę do całkowitego zastygnięcia lukru. Kolejnego dnia lebkuchen są gotowe do konsumpcji:) Smacznego :)