Czekoladowe krówki z pistacjami. Bardzo smaczne, chociaż moim zdaniem z mleczną czekoladą byłyby jeszcze lepsze:) Bardzo szybkie do wykonania. Robiłam je na święta, bo bez pralinek nie mogłoby być Świąt;)
Składniki:
- 350 g gorzkiej czekolady
- puszka skondensowanego mleka słodzonego (400 ml)
- 2 łyżki stołowe masła
- 150 g obranych pistacji
Wykonanie:
Czekoladę łamiemy na mniejsze kawałki i razem z mlekiem i masłem umieszczamy w jednym garnku. Podgrzewamy cały czas mieszając, aby składniki połączyły się w jednolitą masę. Pistacje obieramy ze skorupek i nożem rozdrabniamy je jeszcze na mniejsze kawałki, po czym dodajemy do masy czekoladowej. Mieszamy. Czekoladę wylewamy do kwadratowej formy, wyrównujemy powierzchnię i zostawiamy do zastygnięcia. Kroimy na kawałki. Przechowujemy w lodówce. Jeśli nie macie kwadratowej formy, można też wlać do pudełek plastikowych, ważne, by miały chociaż 1cm wysokości. Smacznego :)