Szczerze powiedziawszy spodziewałam się czegoś lepszego:) Specjalnie mnie nie zachwyciły, ale ogólnie były ok:) Niemniej jednak wrzucam przepis, bo każdy ma inny gust, może Wam taki smak będzie właśnie odpowiadał:)
Składniki:
- 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
- 140 g biszkoptów (ja użyłam herbatników petit beurre)
- 250 g serka mascarpone
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 cukier waniliowy (16 g)
- 2 łyżki alkoholu
- kakao do obtoczenia
Wykonanie:
Kawę rozpuszczamy z 6 łyżkami wrzącej wody i odstawiamy do ostygnięcia. Po ostudzeniu dodajemy do niej 2 łyżki alkoholu. Biszkopty rozdrabniamy na proszek mikserem lub innym narzędziem;) Zalewamy je kawą i odstawiamy na 20 minut. Serek mascarpone, cukier puder, cukier waniliowy mieszamy mikserem a następnie dodajemy kawowe biszkopty i mieszamy. Masę odstawiamy na kilka godzin do lodówki (można na całą noc). Po wyjęciu z lodówki formujemy kulki i obtaczamy w kakao. Odstawiamy do lodówki, gdzie najlepiej je przechowywać. Z przepisu wychodzi około 20 kuleczek.
Smacznego :)