Orzechy i mleko w proszku. Te składniki dają mi pewność, że będę zachwycona smakiem:) Uwielbiam takie smakołyki:) Dla miłosników mleka w proszku takich jak ja będą idealne:)
Składniki na około 20 sztuk:
- pół szklanki zmielonych (na pył) orzechów włoskich lub laskowych (około 60 g)
- 5 czubatych łyżek masła + 1 łyżeczka dodatkowo
- pół szklanki śniadaniowych płatków kukurydzianych
- 1 szklanka pełnego mleka w proszku
- 1/3 szklanki cukru pudru
Wykonanie:
Orzechy mielimy chyba, że kupiliśmy już zmielone. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżeczkę masła, wsypujemy zmielone orzechy i smażymy, cały czas mieszając, około 3 minut, do przyrumienienia (należy uważać, gdyż szybko się przypalają!). Odstawiamy do ostygnięcia. Płatki kukurydziane mielimy lub kruszymy na proszek. Masło miksujemy a następnie dodajemy ostudzone orzechy i cukier puder. Dodajemy płatki śniadaniowe i mleko w proszku i zagniatamy. Otrzymana masa powinna być zwarta. Lepimy kuleczki, obtaczamy w zmielonych orzechach i chłodzimy. Przechowujemy w lodówce. I się zajadamy, są tak wciągające, że długo nie poleżą;) Smacznego :)