Gościmy

Odwiedza nas 292 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

czwartek, 11 luty 2021 09:30

Chrust lany (w kilka minut)

Napisała

Dziś Tłusty Czwartek :) Czas na tłuste słodkości ;) Jeśli nie mamy czasu na przygotowanie pączków, czy tradycyjnego chrustu to można zrobić ekspresowy lany chrust :) Ciasto robi się dosłownie w 2 minuty, a czas poświęcony na smażenie zależy od wielkości garnka :) Można je przygotować spokojnie po pracy albo przed :)

Oczywiście nie smakuje jak chrust, bo to zupełnie inne ciasto, bardziej jak pączki. Tak czy inaczej bardzo smaczne, mój mąż był zachwycony :) To propozycja dla tych, co nie mają zbyt dużo czasu. Ja w tygodniu to raczej tylko ekspresowe przepisy staram się testować :) Polecam :)

 

Składniki:

  • 220 g mąki pszennej
  • 180 ml mleka
  • 2 jajka (rozmiar L)
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • otarta skórka z jednej cytryny (opcjonalnie)
  • 2 łyżki spirytusu, może być wódka lub rum
  • cukier puder do oprószenia gotowego chrust
  • tłuszcz do smażenia: olej lub smalec
  • woreczek lub rękaw cukierniczy z okrągłą tylką o średnicy 5 milimetrów

Wykonanie:

Do miski wybijamy jajka, dodajemy mleko i roztrzepujemy mikserem. Następnie dodajemy pozostałe składniki na ciasto i przez chwilę miksujemy, tak żeby nie było grudek. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Ciasto jest gotowe. Na patelni lub małym garnku rozgrzewamy tłuszcz, do temperatury około 175°C. Ważne, aby głębokość tłuszczu nie była mniejsza niż 3 centymetry. Do smażenia można użyć samego oleju, samego smalcu lub oleju i smalcu w proporcji 1:1.

Ciasto na gorący tłuszcz możemy wycisnąć za pomocą rękawa cukierniczego z okrągłą tylką o średnicy około 5 milimetrów, lub zwykłego woreczka. Do rękawa nakładamy łyżką ciasto i wyciskamy na rozgrzany tłuszcz tworząc zygzaki ;) Jeśli używamy woreczka nakładamy do niego ciasto i odcinamy nożyczkami sam rożek woreczka. Chrust smażymy na jasno brązowy kolor z obydwu stron, usmażony układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Usmażony chrust posypujemy cukrem pudrem. Smacznego :)

 

Źródło

Czytany 1300 razy
Więcej w tej kategorii: « Pączki

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook