Jutro Tłusty Czwartek, jeśli macie ochotę na pączki, ale czasu na ich przygotowanie już mniej, polecam takie ekspresowe mini pączki. Przygotowuje się je bardzo szybko, są smaczne i mięciutkie. I jak to z pączkami bywa – kaloryczne :) Ale nie jemy ich codziennie, można sobie w karnawale pozwolić na kilka kalorii więcej;) :)
Składniki:
(na ok. 20 sztuk)
- 3 bardzo dojrzałe banany
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru - opcjonalnie
- 1/4 szklanki mleka
- 1 jajo
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 1 łyżka czystej wódki lub spirytusu
- cukier puder do posypania po usmażeniu
- olej do smażenia
Wykonanie:
Banany obieramy ze skórki i blendujemy na gładką papkę. Dodajemy jajo i mleko i starannie mieszamy. Następnie wsypujemy mąkę, proszek dopieczenia, sól, sodę i cukier. Ponownie mieszamy. Na końcu wlewamy alkohol. W głębokim naczyniu rozgrzewamy olej.
Następnie łyżeczką nabieramy porcje ciasta i wrzucamy na gorący tłuszcz. Ciasto jest klejące, więc warto od czasu do czasu zanurzać łyżeczkę w zimnej wodzie, by się nie przyklejało ciasto.
Pączusie smażymy z dwóch stron na zloty kolor. Gotowe rumiane okazy wykładamy na talerz wyłożony papierowym ręcznikiem, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Gdy przestygną, posypujemy je cukrem pudrem. Smacznego :)