Jeśli po tłustym czwartku nie macie chęci na ciężkie i kaloryczne desery, to na Walentynki możecie przygotować delikatne, dietetyczne babeczki :) Tak naprawdę to są takie mini biszkopciki, dla mnie takie babeczki same były po prostu za suche, ale z konfiturą czy dżemem jak najbardziej się sprawdziły :)
Składniki:
- 2 jajka (120g)
- cukier waniliowy(30g)
- mąka pszenna (30g)
- budyń waniliowy bez cukru (40g) - u mnie śmietankowy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy porcjami cukier i żółtka cały czas miksując. Do ubitych jajek dodajemy mąkę wcześniej zmieszaną z proszkiem do pieczenia i suchym budyniem waniliowym. Całość delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto nakładamy do foremek na muffinki lub babeczki i pieczemy w temperaturze 180st. ok. 30 minut. Z podanych proporcji wychodzi 6 babeczek. Ja robiłam w foremkach na muffinki i wyszło mi 15 małych babeczek. Smacznego :)