Lżejsza i zdrowsza przekąska, czyli kolejny eksperyment z dietetycznym ciastem;) Cóż ciasto jest dobre, chociaż mnie nie zachwyca:) Jest soczyste, lekko słodkie i korzenne. Piekłam troszkę dłużej, bo od spodu nie chciało mi się podpiec. Pominęłam polewę, wydawała mi się tutaj zbędna, przepis podaję jednak w oryginale :)
Składniki:
- 3 duże marchewki
- 3 łyżki zmielonych na mąkę otrębów owsianych (u mnie otręby pszenne)
- 1 łyżka mąki orkiszowej (u mnie razowa)
- 3 jajka
- 2 łyżki syropu z agawy (dałam cukier trzcinowy)
- 1,5 łyżki oliwy z oliwek
- garść orzechów laskowych
- 1 łyżka pestek dyni
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cynamon
- imbir
Polewa: (można pominąć)
- 1 serek wiejski lekki
- 1 łyżka syropu z agawy
- 1 łyżeczka suszonej, tartej skórki pomarańczowej
- posiekane orzechy laskowe do dekoracji
Wykonanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Marchewki myjemy, obieramy i trzemy na tarce. Najlepiej użyć takiej o drobnych oczkach. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z odrobiną soli na sztywną pianę. Następnie dodajemy do ubitej piany żółtka, syrop z agawy (u mnie cukier trzcinowy), oliwę z oliwek i miksujemy przez minutę. Masę dodajemy do tartych marchewek, mieszamy ze zmielonymi na mąkę otrębami owsianymi i łyżką mąki orkiszowej. Dodajemy szczyptę cynamonu, startego, świeżego imbiru, proszek do pieczenia, krojone orzechy laskowe, pestki dyni i słonecznika. Blaszkę wykładamy od spodu papierem do pieczenia, wylewamy na nią masę marchewkową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 60 minut.
Serek wiejski miksujemy na gładki krem z łyżką syropu z agawy i tartą skórką pomarańczową. Wstawiamy do lodówki na godzinę!
Po wyciągnięciu ciasta z piekarnika, odstawiamy je do wystygnięcia. Gdy ciasto będzie zimne, smarujemy je kremowym serkiem i posypujemy posiekanymi orzechami laskowymi. Ja nie robiłam polewy, posypałam tylko cukrem pudrem. Smacznego :)