Prosta, smaczna i pożywna pasta jajeczna z dodatkiem awokado. Świetnie się komponuje z chlebkiem ciabattowym :) Na kolację lub śniadanie :)
Składniki:
(na 2 porcje)
• 3 ugotowane jajka
• 1/2 małego ząbka czosnku
• 1 dojrzałe (miękkie pod skórką) awokado
• 1 łyżeczka soku z cytryny
• sól i świeżo zmielony czarny pieprz
• 1 - 2 łyżeczki majonezu
• 1 łyżeczka oliwy extra vergine
• 3 łyżki listków kolendry (lub rzeżuchy) + do dekoracji (u mnie koperek)
Wykonanie:
Gotujemy jajka(wkładamy do ciepłej wody i gotujemy 5 i 1/2 minuty od momentu zagotowania wody, następnie szybko zalewamy zimną wodą i studzimy). Obieramy ze skorupek, siekamy w kosteczkę i wkładamy do miseczki. Czosnek ścieramy i solimy.
Awokado myjemy, obieramy, miąższ kroimy w kosteczkę, usuwamy pestkę. Awokado skrapiamy sokiem z cytryny i mieszamy razem z czosnkiem. Przekładamy do jajek, mieszamy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Dodajemy majonez, oliwę i kolendrę lub rzeżuchę. Mieszamy (część pasty można rozgnieść widelcem). Podajemy od razu na pieczywie lub w salaterce z pieczywem obok. Można udekorować kolendrą lub rzeżuchą, u mnie koperek. Smacznego :)