Zarówno w dzieciństwie jak i teraz przygotowuję taka pastę, ale nigdy nie dodawałam do niej czosnku, a tu natknęłam się na taki wariant i muszę przyznać, że w wersji czosnkowej smakuje jeszcze lepiej:)
Składniki:
- 200g twarogu półtłustego
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki masła
- 1 -2 ząbki czosnku (u mnie 1 ząbek)
- sól, pieprz, papryka w proszku słodka lub ostra
Wykonanie:
Czosnek obieramy, rozcieramy z solą na miazgę, lub przepuszczamy przez praskę. Do naczynia wkładamy twaróg, masło, czosnek i koncentrat pomidorowy. Doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Całość dokładnie mieszamy na gładką masę. Pastę wstawiamy do lodówki, aby się schłodziła. Podajemy z pieczywem Smacznego:)