Nie jestem fanką groszku, ale mam w domu przynajmniej jednego fana. Tak jak przypuszczałam mi średnio przypadła do gustu, ale groszkowemu fanowi owszem:) Polecam zatem tym, którzy lubią groszek:)
Składniki (na 2 porcje):
- 200 g mrożonego groszku
- 1 ząbek czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
- 1/3 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki chili w proszku
- 2-3 łyżki soku z cytryny
- odrobina skórki otartej z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy
- sól i pieprz do smaku
- 4 łyżki drobno posiekanego koperku
Wykonanie:
Groszek wrzucamy do wrzącej wody, gotujemy 3 minuty. Odcedzamy go na durszlaku i przelewamy zimną wodą. W pojemniku umieszczamy przestudzony groszek, posiekany czosnek, natkę, mielone chili, kmin rzymski, kolendrę, wlewamy oliwę i sok z cytryny. Blendujemy na gładką masę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przed podaniem pastę mieszamy z drobno posiekanym koperkiem. Możemy do niej dodać także odrobinę skórki otartej z cytryny. Podajemy z krakersami lub chrupkim pieczywem. Smacznego:)