Zostało mi troszkę nadzienia od indyka, więc wykorzystałam je na szybką kolację:) Posłużyło mi jako nadzienie do tortilli. Oczywiście możecie zrobić sobie takie nadzienie bardzo szybko.
Składniki:
- (dla 2 osób)
- 2 pełnoziarniste placki tortilli
- nadzienie szpinakowo-serowe
Nadzienie serowo-szpinakowe:
- 200g szpinaku (może być mrożony)
- 100g sera feta
- 1 ząbek czosnku
- ulubione przyprawy
- oliwa
Wykonanie:
Rozmrażamy szpinak i odciskamy sok. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy szpinak do smaku odrobiną gałki muszkatołowej, ziołami prowansalskimi, dodajemy pokrojoną w kostkę fetę mieszamy i odstawiamy z gazu.
Na placku rozsmarowujemy nadzienie, przykrywamy drugim plackiem i lekko dociskamy. Na dużej suchej patelni podgrzewamy lekko skropione wodą placki, aż się zrumienią i będą złocistobrązowe - po kilka minut z każdej strony. Gorące tortille kroimy w trójkąty i podajemy na przystawkę. Smacznego:)
Źródło: Eksperyment własny:)