Roszponka jest cennym warzywem witaminizującym, zalecana zwłaszcza w okresie zimowo-wiosennym. Pobudza trawienie, wpływa również uspokajająco na system nerwowy. Zatem czas ją wypróbować:) Pierwsza propozycja to tosty na sobotnie śniadanko:)
Składniki:
- kromki białego chleba tostowego (zależy ile tych tostów robicie)
- 2-3 jajka
- 4 łyżki mleka
- szczypta soli
- masło lub oliwa z oliwek do smażenia
- przyprawa do pizzy i zapiekanek
Dodatki:
- plastry żółtego sera
- plastry szynki
- sałata roszponka
Wykonanie:
Jajka wbijamy do głębokiego talerza i rozbijamy widelcem razem z dodanym mlekiem i szczyptą soli, ja dodaję jeszcze przyprawę do pizzy i zapiekanek, bo bardzo mi tu pasuje. Kromki pieczywa maczamy w przygotowanych jajkach i kładziemy na rozgrzany olej. Smażymy na rumiano z obu stron. Na tosta kładziemy ser żółty, szynkę, ja dodałam jeszcze pomidorka i roszponkę. Podajemy na ciepło:) Smacznego.