Zmodyfikowałam przepis, by wykorzystać to, co akurat miałam w lodówce. Pesto akurat nie miałam, a świeżego nie miałam z czego zrobić, bo w doniczce została jedna gałązka bazylii:) Dlatego zamiast pesto zrobiłam jogurtowy sos czosnkowy:) Na pewno wypróbuję jeszcze inne modyfikacje, szybko się przygotowuje i świetnie smakuje:)
Składniki (na 4 sztuki/8 połówek):
- 4 tortille/wrapy
- 1 szklanka tartego sera
- 6 łyżeczek pesto (ja użyłam sosu czosnkowego- jogurt naturalny, czosnek i przyprawy)
- 4 duże plastry salami
- roszponka
Wykonanie:
Tortille lekko zwilżamy, smarujemy wierzch każdej z nich 1.5 łyżeczki pesto (u mnie sosem czosnkowym). Posypujemy po 1/4 szklanki sera, układamy plastry salami. Tak przygotowane tortille wkładamy na 20-30 sekund do rozgrzanego piekarnika lub kuchenki mikrofalowej. Po wyjęciu z piekarnika/kuchenki układamy na wierzchu trochę roszponki, składamy dwa przeciwległe boki i ciasno rolujemy (jak krokiety). Tak otrzymane ruloniki przekrawamy ukośnie na pół. Dół każdej części wrapa możemy owinąć folią aluminiową. Można serwować zamiast kanapek na ciepło lub na zimno, ja podałam na ciepło, a do tego sałatkę:) Bardzo dobra kolacja:)