To miała być przekąska, ale u mnie zastąpiła obiadokolację, jak to zazwyczaj bywa w tygodniu:) Smaczne placuszki, ja podałam je z sałatką.
Składniki:
- ok. 1/2 kostki sera typu feta (100-120 g)
- 1 całe jajko
- 5 łyżek otrębów owsianych
- 3 łyżki otrębów pszennych lub żytnich
- 1 garść łuskanych pestek słonecznika
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- solidna szczypta ziół dla smaku
- niewielka ilość oliwy z oliwek lub oleju do smażenia
Wykonanie:
Ser przekładamy do miski i dokładnie rozgniatamy lub rozkruszamy widelcem. Dodajemy jajko, otręby oraz proszek do pieczenia i dokładnie mieszamy wszystkie składniki, aż powstanie spójne ciasto. Dodajemy słonecznik i doprawiamy do smaku tylko ziołami, słone już będą dzięki fecie.
Rozgrzewamy patelnię, wlewamy niewielką ilość oliwy z oliwek i rozprowadzamy ją równo po patelni. Zwilżoną w wodzie łyżeczką nabieramy niewielkie porcje ciasta, wykładamy na patelnię, formując małe zgrabne placuszki, które smażymy na nie za dużym ogniu przez jakieś 2-3 minuty z każdej strony na złocisto-brązowy kolor. Podajemy na ciepło lub na zimno, ja podałam z sałatą. Smacznego :)