Smaczna, prosta szybka zapiekanka warzywna. Wykorzystałam fasolkę szparagową i kalafiora. Dodałam dla aromatu i koloru paprykę oraz salami i zapiekłam. Wyszło naprawdę smacznie :) Sprawdzi się na kolację lub obiad, który można podać z sałatką.
Składniki:
- ½ dużego kalafiora
- Ok. 2 szklanek pokrojonej w mniejsze kawałki fasolki szparagowej żółtej
- Ok. ½ -1 szklanki fasolki szparagowej zielonej
- Kilka plasterków salami peperoni
- ½ papryki (dałam zieloną)
- kubek śmietany 18% -użyłam ok 200g
- 3 jaja
- 100 g tartego żółtego sera
- sól i pieprz do smaku
- gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Fasolkę gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Kalafiora również. Paprykę i salami kroimy w kostkę. Na patelni na odrobinie oliwy podsmażamy salami, potem dodajemy paprykę, smażymy ok. 5 minut, by lekko się zeszkliła ale pozostała chrupiąca. Jajka wbijamy do śmietany, dodajemy ser, sól, pieprz, mieszamy. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy kalafiora, fasolkę i paprykę z salami mieszamy wszystko, zalewamy sosem śmietanowo-jajecznym, posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 stopni na ok. 20 min. Można pominąć ser żółty. Smacznego :)
Źródło: Przepis własny:)