Lekka i szybka kolacja. Fasolkę można ugotować dzień wcześniej lub wykorzystać jeśli została z obiadu z poprzedniego dnia;) Prostota i smak :)
Składniki:
- 6 jajek
- 1 papryka zielona
- garść fasolki szparagowej zielonej
- garść fasolki szparagowej żółtej
- 4 łyżki oliwy
- oregano
- sól
- pieprz
Wykonanie:
Fasolkę myjemy obcinamy końcówki i gotujemy do miękkości. Paprykę kroimy w paseczki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy paprykę, następnie ugotowaną fasolkę. Mieszając smażymy warzywa na wolnym ogniu około 10 minut. Doprawiamy solą i pieprzem i oregano, a jeśli będą za suche, wlewamy jeszcze odrobinę oliwy. Jajka roztrzepujemy z solą i pieprzem, mieszamy i wlewamy do warzyw. Smażymy na małym ogniu około 5 minut. Gdy jajka na wierzchu będą ścięte, zsuwamy frittatę na talerz. Na patelni rozgrzewamy szybko pozostałą oliwę i przesmażamy krótko (1-2 minuty) drugą stronę. Ważne, żeby nie przywarła do patelni, bo inaczej będzie problem z przekręcaniem na drugą stronę. Smacznego:)
Źródło: Przepis własny.