Przepis na babkę w wersji tradycyjnej już wrzucałam, ale jak to ja lubię czasem coś urozmaicić;) Zrobiłam wersję z pieczarkami :) Nie żałowałam tych pieczarek, więc babka jest naprawdę pieczarkowa :) Wersja dla tych, co preferują jarską wersję :)
Składniki:
- 1,5 kg ziemniaków
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 3 jajka
- 2 duże cebule
- kilka pieczarek
- 1/2 łyżeczki majeranku
- 1 łyżeczka soli
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, papryka, gałka muszkatołowa (dodatkowo)
Wykonanie:
Obieramy ziemniaki, umyjemy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Cebulę również ścieramy. Ja użyłam malaksera do ziemniaków i cebuli. Przekładamy na sito i odstawiamy na chwilę, żeby ociekły. Pieczarki myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w większe kawałki/ dużą kostkę.
Starte ziemniaki mieszamy z jajkami, przyprawami, pieczarkami oraz drobno pokrojonym czosnkiem. Masę przekładamy do natłuszczonej dużej formy do pieczenia baby. Posypujemy bułką tartą. Ja piekłam w keksówkach. Pieczemy ok. 1,5 godz. w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150ºC. Studzimy, najlepiej smakuje następnego dnia po podgrzaniu w plastrach na patelni :) Smacznego :)
Źródło: Moja wersja tej babki :)