Już od jakiegoś czasu zajadamy się tą pastą. Świetnie nadaje się do pieczywa, grzanek czy do świeżych warzyw. Pokusiłam się wreszcie zrobić ją w domu. Jest banalnie prosta i smaczna. Zrobiłam wersję klasyczną, czyli ciecierzyca, tahini, czosnek + przyprawy.
Składniki:
(2-3 osób)
- puszka ciecierzycy o poj. 400 ml
- 2 łyżki pasty sezamowej Tahini
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki niegazowanej wody
- sok z ½ cytryny
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Wykonanie:
Ciecierzycę odsączamy z zalewy i umieszczamy w misie robota kuchennego. Dodajemy obrany i pocięty czosnek. Do miski robota dodajemy sok z cytryny, wodę, pastę sezamową, szczyptę soli i pieprz.
Miksujemy całość na pełnych obrotach. Jeśli masa nie będzie chciała się zmiksować, zatrzymujemy urządzenie i mieszamy łyżką, następnie ponownie włączamy robota. Gotowy humus posypujemy posiekaną pietruszką. Hummus to idealny dodatek do kromki chleba, grzanek czy paluszków. Smacznego :)
Źródło: Pyszne 25, Wydawnictwo Znak, 2013