Gościmy

Odwiedza nas 114 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 29 styczeń 2019 10:33

Bandurjanki z Podkarpacia

Napisała

Pyszne placuszki ziemniaczane z dodatkiem twarogu, przełożone delikatnym kremowym serkiem z warzywami. Podobno danie pochodzi z Podkarpacia, a mimo, że to moje rodzinne strony u mnie w domu się ich nie jadało:) U nas królowały „zwyczajne” placki ziemniaczane :) Ale jako miłośniczka placków ziemniaczanych zawsze lubię poeksperymentować z różnymi wersjami :)

Składniki:

  • 40 dag półtłustego twarogu
  • 1/2 kg mączystych ziemniaków
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
  • 1/2 łyżeczki czosnku granulowanego
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • listki bazylii

Sos:

  • 1 mały serek naturalny homogenizowany typu light
  • 2 łyżki śmietany 12%
  • 1 średni ogórek wężowy
  • 1 mała czerwona papryka
  • 2-3 rzodkiewki

 Wykonanie:

Placki: ziemniaki obieramy, myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Ścieramy na drobnej tarce (ja zrobiłam grubsze oczka), przekładamy na sitko, by ociekły z soku. Po 15 minutach mieszamy z jajkiem, mąką, papryką i czosnkiem. Twaróg kruszymy na grudki i dorzucamy do masy ziemniaczanej. Doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy na 10 minut, i znowu mieszamy. Olej rozgrzewamy na patelni, kładziemy porcje masy, formując placki. Smażymy na rumiano  z obu stron. Osączamy na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju. Trzymamy w cieple. 

W międzyczasie smażenia przygotowujemy sobie sosik. Serek mieszamy ze śmietaną. Warzywa myjemy i osuszamy. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, rzodkiewki z ogonków. Odkrawamy kilka plasterków ogórka do ewentualnej dekoracji. Wszystkie pozostałe warzywa kroimy drobniutko. Wrzucamy do serka, doprawiamy solą  i pieprzem. Placki i podajemy przełożone sosem, udekorowane ogórkiem i bazylią. Ja posypałam ogórkiem i papryką. Smacznego :)


Źródło

Czytany 498 razy
Więcej w tej kategorii: « Kotleciki z młodej kapusty

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Durszlak.pl Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów Top blogi
zBLOGowani.pl
// FB
facebook