Gościmy

Odwiedza nas 268 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 29 kwiecień 2013 18:27

Kolorowe risotto z szynką oraz papryką

Napisała

Pyszne i aromatyczne risotto. Ja użyłam szynki wędzonej, więc moje miało taki fajny wędzonkowy posmak:) Robiłam z połowy porcji, te poniższe są dla ok. 6 osób. Moje risotto wystarczyło dla 2 głodnych osób:) Zniknęło błyskawicznie:)

Składniki:

  • 100g zielonego groszku (nie miałam-dałam kukurydzę)
  • 2 niepełne szklanki ryżu
  • 200g szynki
  • 400g żółtego sera (dałam mniej)
  • 2 papryki
  • 1 cebula (pominęłam)
  • ¼ szklanki białego wina
  • 3 i ½ szklanki bulionu
  • 5 suszonych pomidorów
  • ½ pęczka posiekanej natki
  • 2 łyżki oliwy
  • 1 łyżka masła
  • sól, pieprz, kurkuma

Wykonanie:

Papryki przecinamy wzdłuż, oczyszczamy z pestek. Miąższ płukamy i kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy, siekamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę z masłem. Warzywa krótko podsmażamy. Wsypujemy ryż i 2-3 szczypty kurkumy, smażymy minutę.

Do ryżu wlewamy wino, mieszamy, czekamy, aż wyparuje. Następnie dolewamy porcjami bulion. Szynkę oraz pomidory tniemy w słupki i razem z groszkiem dodajemy do ryżu (u mnie kukurydza). Dusimy, aż ryż będzie miękki.

Tuż przed końcem gotowania wprost na patelnię ścieramy grubo ser żółty. Risotto mieszamy z posiekaną natką. Przyprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Gotową potrawę przekładamy na talerze. Podajemy bezpośrednio po przyrządzeniu. Smacznego:)

Źródło: Tygodnik: „Tina”

Czytany 3241 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook