Gościmy

Odwiedza nas 276 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 26 czerwiec 2018 22:19

Dżem z rabarbaru i truskawek

Napisała

Sezon truskawkowy jest dosyć krótki i już powoli się kończy. Udało mi się na szczęście przygotować kilka słoiczków dżemu :) W tym roku postawiłam na połączenia truskawek z innymi owocami. Tutaj głównym składnikiem jest rabarbar, a truskawki dodatkiem. Dżem jest pyszny :) Wg przepisu powinno wyjść dwa słoiczki, pewnie za krótko gotowałam, bo mi wyszło 4,5 słoiczka (albo małe słoiczki wzięłam):)

Składniki:

na 2-4 słoiczki (w zależności od słoiczka)

  • 1 kg rabarbaru, pociętego na 1 cm kawałki (rabarbaru nie obieramy)
  • 500 g truskawek, odszypułkowanych i przepołowionych
  • 1 szklanka cukru lub więcej, wedle smaku
  • sok z połowy cytryny

Wykonanie:

Rabarbar, truskawki, sok z cytryny i cukier umieszczamy w garnku z grubym dnem i zagotowujemy. Gotujemy kilka godzin,  na najmniejszej mocy palinka i często mieszamy, aż dżem zgęstnieje (można gotowanie rozłożyć na 2 dni). Słoiki wyparzamy (wrzącą wodą lub w piekarniku nagrzanym do 100ºC). Przelewamy konfiturę i dobrze zakręcamy. Jeśli dżem zamierzamy zjeść od razu nie musimy pasteryzować, ale jeśli chcemy by uzupełnił nasze zimowe zapasy to należy go zapasteryzować. Smacznego :)

Praktyczna wskazówka:

Jak sprawdzić, czy dżem ma odpowiednią konsystencję? Włożyć talerzyk do zamrażarki. Na zmrożony wylać łyżkę gorącego dżemu. Jeśli zastygnie, a na powierzchni utworzy się skórka, która przy dotknięciu się pomarszczy - wystarczy już gotowania.

Pasteryzacja:

Spory garnek z szerokim dnem wykładamy lnianymi ręcznikami kuchennymi. Wkładamy słoiki, jeden obok drugiego, nalewamy wrzątku do 3/4 wysokości słoików, doprowadzamy do wrzenia (temperatura wlewanej wody musi się zgadzać z temperaturą słoików, nie może to być np. zimna woda wlewana na gorące słoiki, by nie pękły). Zmniejszamy moc palnika, przykrywamy i gotować około 20 minut. Po tym czasie słoiki wyjmujemy i zostawiamy do całkowitego wystudzenia.

Źródło

Czytany 1956 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook