Gościmy

Odwiedza nas 128 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

wtorek, 08 październik 2013 21:18

Gołąbki po prowansalsku

Napisała

Jak wczoraj wspomniałam, zostało mi całkiem sporo  farszu z nadziewanych bakłażanów, dlatego od razu pomyślałam o gołąbkach. Proponuję zrobić farsz wg poniższych proporcji i zrobić gołąbki z całej niewielkiej główki kapusty. Mi zostało farszu, ale nie na tyle, by całą główkę kapusty wykorzystać.  Zrobiłam około 7-8 dużych gołąbków. Nie znalazłam jednak do tej pory sposobu, by zdjąć z kapusty tylko kilka liści, dlatego ugotowałam całą. Tym sposobem została mi do wykorzystania kapustka, ale nie będę miała problemu z jej wykorzystaniem:) Jeśli ktoś z Was zna sposób na zdobycie liści na gołąbki (bez gotowania całej kapusty lub nie rozerwania liści, w przypadku prób zdjęcia z surowej), to chętnie go poznam:)

Przygotowanie farszu zmodyfikowałam jako samodzielne nadzienie – ja już miałam gotowy, który powstał odrobinę inaczej. 

Składniki:

Farsz:

  • 2 szt. bakłażanów (ok. 480 g 2 sztuki)
  • 2 szt. średnich cebul (pominęłam)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • szklanka pasty pomidorowej
  • 2 torebki brązowego ryżu (u mnie pół na pół z białym)
  • garść natki pietruszki
  • oregano
  • sól, pieprz
  • pieczarki (dodałam od siebie tak z 5 dużych)
  • 1 papryka czerwona (to mój dodatkowy wkład)

Dodatkowo:

  • mała główka kapusty

Sos:

  • sos pomidorowy (u mnie kartonik 500g)
  • zioła prowansalskie
  • bazylia świeża lub suszona

Wykonanie:

Kapustę podgotowujemy w osolonej wodzie w dużym garnku (w całości), do momentu, kiedy uda się ściągać liście, tak by się nie „kruszyły” ani nie rozrywały. Ja to zawsze robię na bieżąco, ściągam po jednym liściu. By te od spodu szybciej zmiękły.

Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania. Bakłażany myjemy, obieramy ze skórki (chyba, że wolicie ze skórką) i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki (obrane) i paprykę kroimy w kosteczkę.  Na patelni podgrzewamy oliwę i dusimy na niej pokrojoną cebulę ze startymi ząbkami czosnku (u mnie tylko czosnek). Dodajemy pokrojone bakłażany, pieczarki i paprykę. Dodajemy oregano, pieprz i sól. Wlewamy pomidory i sos pomidorowy. Wsypujemy do farszu ryż. Wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki i dokłądnie mieszamy.

Ostudzone liście kapusty, napełniamy farszem i zawijamy. Ja zawijam jak krokiety:) Wcześniej jednak ścinam z liścia zgruienie z głównego nerwa, by łatwo się zawijały. Gołąbki układam w rondelku z grubym dnem, zalewam niewielką ilością wody (lub jeśli mamy to bulion), dorzucam ziele angielskie (kilka ziarenek) i ze 2 liście laurowe. Duszę je do zmiękczenia. Wszystko tak naprawdę zależy od wielkości gołąbków i twardości kapusty, ja miałam duże gołąbki, wieczór wcześniej dusiłam je koło godzinki, a następnego dnia jak odgrzewałam jeszcze je poddusiłam, podgrzewając.

Sos pomidorowy podgrzewamy i doprawiamy ziołami prowansalskimi, a jeśli mamy świeżą bazylię to dorzucamy, do smaku dodajemy jeszcze sól i pieprz. Gołąbki polewamy sosem i delektujemy się. Pycha:) Smacznego:)

Odrobinafinezji na facebooku kliknij:)

Źródło: Eksperyment własny na bazie farszu stąd.

Czytany 4754 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook