Gościmy

Odwiedza nas 592 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

poniedziałek, 07 październik 2013 22:58

Faszerowane bakłażany po prowansalsku

Napisała

Bakłażany faszerowane warzywami i ryżem w aromatycznym prowansalskim aromacie:) Bakłażany są mięciutkie, a nadzienie świetnie pasuje. Jedyne co mogę powiedzieć, to zdecydowanie za dużo farszu do tej ilości bakłażanów, zrobiłam dwa mniejsze bakłażany (wydawało mi się, że są w miarę średnie, ale na ilość pozostałego farszu mogę napisać, że jednak były małe:)) Farszu zostało mi tyle, że jutro będą gołąbki po prowansalsku:) Proponuję zmniejszyć ilość farszu przynajmniej o połowę, albo zrobić więcej bakłażanów:)

Składniki:

  • 2 szt. Bakłażanów (ok. 480 g 2 sztuki)
  • 2 szt. średnich cebul (pominęłam)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów
  • szklanka pasty pomidorowej
  • 2 torebki brązowego ryżu (u mnie pół na pół z białym)
  • garść natki pietruszki
  • parmezan
  • oregano
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Ryż gotujemy wg instrukcji z opakowania. Bakłażany myjemy i przekrawamy na pół. Usuwamy miąższ i odstawiamy go na bok (ja użyłam tylko połowę). Wydrążone połówki solimy, polewamy oliwką i odstawiamy na 30 minut. Na patelni podgrzewamy oliwę i dusimy na niej pokrojoną cebulę ze startymi ząbkami czosnku (u mnie tylko czosnek). Dodajemy pokrojony miąższ z bakłażanów. Posypujemy go oregano, pieprzem i solą. Wlewamy pomidory i sos pomidorowy. Wsypujemy do farszu ryż. Wszystko dokładnie mieszamy. Wsypujemy pokrojoną natkę pietruszki. Gotowy farsz nakładamy do wcześniej przygotowanych bakłażanów. Na wierzch posypujemy je parmezanem. Pieczemy w piekarniku ok. 35-40 minut w temperaturze 180 stopni. Podlewamy je odrobiną wody w między czasie. Myślę, że można troszkę krócej. Ja nieznacznie skróciłam czas, a bakłażany były mięciutkie:) Smacznego:)

Źródło

Czytany 16888 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook