Francuskie danie pełne sezonowych warzyw takich jak bakłażan i cukinia. Jak dla mnie to jarska odmiana leczo, ale jednak prowansalskie przyprawy i brak mięska sprawia, że smakuje zupełnie inaczej. Nie byłam pewna czy będzie mi smakowała wersja wegetariańska, ale okazało się, że smakuje wyśmienicie. Sekret tkwi w przyprawach:)
Składniki (na 5 porcji):
- 1 średnia cukinia zielona
- 1 średnia cukinia żółta (ja miałam tylko zielone)
- duża żółta papryka (u mnie dodatkowo czerwona)
- 2 małe bakłażany
- 4 duże pomidory
- 1 duża cebula (pominęłam)
- łyżka oleju
- zioła prowansalskie
- sól, pieprz
Wykonanie:
Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne (ja nie usuwałam) i kroimy w kostkę. Cukinie, bakłażany i paprykę myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody (warzywa wypuszczą jej jeszcze trochę) i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie na oleju podsmażamy cebulę – ja pominęłam ten krok. Do gotujących się warzyw dodajemy podsmażoną cebulę i pomidory oraz przyprawy i dusimy jeszcze jakiś czas do miękkości. Podajemy jako samodzielne danie z pieczywem. Smacznego:)