Gościmy

Odwiedza nas 584 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

środa, 02 październik 2013 20:17

Ratatouille (Ratatuj)

Napisała

Francuskie danie pełne sezonowych warzyw takich jak bakłażan i cukinia. Jak dla mnie to jarska odmiana leczo, ale jednak prowansalskie przyprawy i brak mięska sprawia, że smakuje zupełnie inaczej. Nie byłam pewna czy będzie mi smakowała wersja wegetariańska, ale okazało się, że smakuje wyśmienicie. Sekret tkwi w przyprawach:)

Składniki (na 5 porcji):

  • 1 średnia cukinia zielona
  • 1 średnia cukinia żółta (ja miałam tylko zielone)
  • duża żółta papryka (u mnie dodatkowo czerwona)
  • 2 małe bakłażany
  • 4 duże pomidory
  • 1 duża cebula (pominęłam)
  • łyżka oleju
  • zioła prowansalskie
  • sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory sparzamy wrzątkiem i obieramy. Usuwamy gniazda nasienne (ja nie usuwałam) i kroimy w kostkę. Cukinie, bakłażany i paprykę myjemy i kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka. Podlewamy odrobiną wody (warzywa wypuszczą jej jeszcze trochę) i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie na oleju podsmażamy cebulę – ja pominęłam ten krok. Do gotujących się warzyw dodajemy podsmażoną cebulę i pomidory oraz przyprawy i dusimy jeszcze jakiś czas do miękkości. Podajemy jako samodzielne danie z pieczywem. Smacznego:)

Źródło

Czytany 3793 razy

2 komentarzy

  • Link do komentarza Magdalena niedziela, 06 październik 2013 21:20 napisane przez Magdalena

    Dziękuję za radę:) Ja po raz pierwszy robiłam ratatuj, wybór padł na jeden z wielu licznych przepisów, jakie spotkałam. Pewnie jeszcze nie jeden przepis wypróbuję, ten polecany również:)

  • Link do komentarza Grzegorzowa sobota, 05 październik 2013 21:11 napisane przez Grzegorzowa

    Witam, uwielbiam ratatuję, choć robię ją nieco inaczej. Najpierw podsmażam jarzyny na oleju w woku, każdy rodzaj osobno: cebulę pokrojoną w piórka, paprykę żółtą i czerwoną pokrojoną w kostkę, następnie cukinię krojoną w kostkę ze skórką, tak samo bakłażana po wcześniejszym pozbyciu go goryczki przez posolenie i po 15 min. opłukaniu, podsmażam go także ze skórką i na końcu obrane ze skórki pomidory z całym miąższem. Wszystko, oprócz podsmażonego bakłażana przekładam do szerokiego rondla, solę i chwilę duszę pod przykryciem bez wody, jarzyny puszczają sok i w nich się duszą. Gdy papryki i cukinia stają się miękkie dodaję na moment przed końcem bakłażana, który szybko mięknie, całość doprawiam również ziołami prowansalskimi. Polecam spróbować zabawę z wokiem, podsmażone w nim jarzyny utrzymują sprężystość i nie są rozbebłane jak przy duszeniu z wodą. Polecam :)

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook