Bardzo interesująca panierka:) Lubię wykorzystywać cukinię na różnego rodzaju placuszki czy jako kotleciki w różnych panierkach. Zaintrygowała mnie taka panierka i koniecznie chciałam ją wypróbować. Jako, że mamy sezon na cukinie, można sobie poeksperymentować:) Zmodyfikowałam oryginalny przepis, u mnie cukinia była dodatkiem do lekkiego obiadku, nie przekąską.
Składniki:
1 młoda zielona cukinia
pieprz, sól do smaku
2 jajka
8 łyżek siemienia lnianego w ziarnach
mozzarella duża kula
pół szklanki oleju rzepakowy lub dobrej oliwy
2 łyżki mleka
Wykonanie:
Cukinie myjemy i osuszamy. Odcinamy końcówki i kroimy ją na centymetrowe krążki. Mozzarellę odsączamy z zalewy i kroimy kulę na plasterki. Jajka wbijamy do miski, dodajemy mleko, sól i pieprz oraz dokładnie roztrzepujemy. Każdy krążek cukinii moczymy w miksturze jajecznej, a następnie w ziarnach siemienia lnianego i smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni z olejem. Pod koniec smażenia na każdy krążek nakładamy plaster mozzarelli, lekko przygniatamy i czekamy, aż delikatnie się "rozpuści". Ja odsączałam na ręczniku papierowym nadmiar tłuszczu.
Podałam razem z kalafiorkiem i ryżem:) Pyszny lekki obiadek warto wypróbować ten smak:) Smacznego:)