Najprostsze i najszybsze kluseczki :) Klasyka :) Najbardziej smakują mi po prostu z masełkiem i bułką tartą, ale oczywiście mogą być też dodatkiem do obiadu :)
Składniki:
- 250g białego sera (tłustego lub półtłustego)
- 120g mąki pszennej
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 jajko
- sól
Wykonanie:
Mieszamy ser ze 100g mąki, jajkiem i dużą szczyptą soli. Z ciasta lepimy małe wałeczki (podsypujemy je pozostałą mąką, aby nie przykleiły się do stolnicy) i kroimy je na centymetrowe kluseczki.
Leniwe wrzucamy do osolonego wrzątku (nie wszystkie naraz, bo się pozlepiają) i gotujemy przez 3-4 minuty, aż wypłyną na powierzchnię. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy bułkę tartą, podsmażamy, aż się ładnie zarumieni (2-3 minuty).
Gotowe leniwe podajemy z bułką tartą. Niektórzy jedzą z cukrem, więc wybór już pozostawiam Wam :) Ja leniwe jem na słono :)
Źródło: ”Pyszne 25”, Anna Starmach, 2013