Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść praktycznie codziennie;) Tym bardziej nie mam nic przeciwko eksperymentom z nimi w roli głównej :) Tym razem wypróbowałam połączenie z kiszoną kapustą. Placuszki są ciekawe, oryginalne w smaku, jednocześnie wyczuwamy ziemniaki i kapustę :) Podałam z sosem czosnkowym, bardzo dobre, chociaż chyba klasyczne mnie bardziej przekonują :) Niemniej jednak od czasu do czasu warto poeksperymentować ;)
Składniki:
- 850 ml kapusty kiszonej
- pęczek szczypiorku (u mnie koperek)
- 150 g jogurtu naturalnego
- 200 g śmietany 36 proc.
- sól, pieprz,
- cebula
- 300 g ziemniaków
- 2 jajka
30 g mąki - 50 g sklarowanego masła
- 3 plastry szynki parmeńskiej i 6 plastrów wędzonego schabu (u mnie szynka wiejska)
Wykonanie:
Kapustę wykładamy na sito i osączamy. Szczypiorek siekamy (1/4 odkładamy do dekoracji) – u mnie koperek. Jogurt mieszamy ze śmietaną, doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy szczypiorek, u mnie koperek, dodałam też ząbek czosnku. Cebulę i ziemniaki obieramy i ścieramy na tarce. Mieszamy z kapustą (można ją dodatkowo pokroić), jajkami i mąką, doprawiamy solą i pieprzem. Smażymy na sklarowanym maśle na złoty kolor. Na gotowe placki nakładamy sos śmietanowy i po plastrze wędliny. Posypujemy szczypiorkiem (u mnie bez). Smacznego :)