W sezonie często wykorzystuję cukinię do różnego rodzaju placuszków :) Można je jeść samodzielnie tylko z sosem np. jogurtowo-czosnkowym lub z sałatką. Mogą być również zamiennikiem mięsa do obiadu. Ja podałam z sałatką z pomidorów i to nam w zupełności wystarczyło :)
Składniki:
- 1 duża cukinia
- pęczek świeżego koperku
- 2 jajka
- szklanka bułki tartej + dodatkowo do obtoczenia
- 140 g sera feta
- 2-3 łyżki mąki pszennej
- sól
- pieprz
- zioła prowansalskie
- olej do smażenia
Wykonanie:
Cukinię myjemy, ścieramy na grubych oczkach tarki, solimy i odstawiamy na minimum 45 minut (tak, aby cukinia puściła soki). Następnie bardzo dokładnie odciskamy cukinię z wszelkich soków. Koperek myjmy, siekamy i dodajemy wraz z pokruszonym serem feta do naszej cukinii.
Dosypujemy bułkę tartą, mąkę, dodajemy jajko i doprawiamy do smaku pieprzem i ziołami prowansalskimi. Całość dokładnie mieszamy, formujemy kotlety, obtaczamy w roztrzepanym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z sosem czosnkowym i sałatą :)