Prosta zapiekanka warzywna z moich dwóch ulubionych warzyw :) Brokuły, kalafior parmezan i sos beszamelowy :) Pycha.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 brokuł
- 5 dag parmezanu
- 1 łyżka cukru
- tłuszcz do wysmarowania naczynia
- sól
Sos:
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 ½ szklanki zimnego mleka
- sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Wykonanie:
Kalafiora i brokuł myjemy, dzielimy na różyczki, gotujemy 3 min w osolonej wodzie z 1 łyżka cukru. Osączamy.
Przygotowujemy sos: Masło rozgrzewamy w rondelku, dodajemy mąkę, krótko zasmażamy. Intensywnie mieszamy i wlewamy zimne mleko. Podgrzewamy, aż powstanie gładki sos. Zdejmujemy z ognia, doprawiamy solą, pieprzem i gałka muszkatołową. Warzywa układamy w natłuszczonym naczyniu do zapiekania, polewamy sosem, posypujemy startym na cienkie płatki parmezanem. Zapiekamy ok. 30 min w piekarniku nagrzanym do temp. 180 stopni C.
Źródło: Wydawnictwo Olesiejuk, „Jeść Zdrowo”