Gościmy

Odwiedza nas 313 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 27 kwiecień 2012 20:30

Krokiety z kapustą i pieczarkami

Napisała

Bardzo smaczne krokieciki, szkoda tylko, że trochę czasochłonne:) Raz na jakiś czas można jednak poświecić więcej czasu, na przygotowanie posiłku. Dzień wcześniej upiekłam sobie naleśniki, a następnego dnia, przygotowałam nadzienie i upiekłam krokiety. Bardzo smaczne:) Proporcje należy zmodyfikować w zależności od ilości, którą chcemy przygotować.

Składniki:

na 12-14 krokietów

  • ciasto naleśnikowe np. z tego przepisuzrobiłam podwójną porcję
  • ¼- ½ główki białej kapusty
  • 200 g pieczarek
  • przyprawy: sól, pieprz, przyprawa włoska
  • liść laurowy, ziele angielskie, kminek
  • koperek
  • jajko do obtaczania
  • bułka tarta
  • olej do smażenia

Wykonanie:

Ciasto naleśnikowe przygotowujemy wg przepisu i smażymy naleśniki, ja to zrobiłam dzień wcześniej. Kapustę szatkujemy na drobno, podgotowujemy ją do miękkości z liściem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy, doprawiając solą, pieprzem, przyprawą włoską. Dla tych, którzy lubią cebulę, oczywiście można ją dodać do pieczarek, tzn. wcześniej zeszklić na oliwie, a potem dodać pieczarki. Podduszone/usmażone pieczarki wrzucamy do odcedzonej kapusty. Doprawiamy do smaku (kminek, przyprawa do kapusty – wg uznania). Dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Nadzienie jest gotowe. Nakładamy nadzienie na naleśniki, składamy dwa przeciwległe boki i ciasno rolujemy. Gotowe krokiety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia z każdej strony. Smacznego:)

Źródło: Własny eksperyment na bazie rodzinnych tradycji;)

Czytany 3640 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook