Bardzo smaczne krokieciki, szkoda tylko, że trochę czasochłonne:) Raz na jakiś czas można jednak poświecić więcej czasu, na przygotowanie posiłku. Dzień wcześniej upiekłam sobie naleśniki, a następnego dnia, przygotowałam nadzienie i upiekłam krokiety. Bardzo smaczne:) Proporcje należy zmodyfikować w zależności od ilości, którą chcemy przygotować.
Składniki:
na 12-14 krokietów
- ciasto naleśnikowe np. z tego przepisu – zrobiłam podwójną porcję
- ¼- ½ główki białej kapusty
- 200 g pieczarek
- przyprawy: sól, pieprz, przyprawa włoska
- liść laurowy, ziele angielskie, kminek
- koperek
- jajko do obtaczania
- bułka tarta
- olej do smażenia
Wykonanie:
Ciasto naleśnikowe przygotowujemy wg przepisu i smażymy naleśniki, ja to zrobiłam dzień wcześniej. Kapustę szatkujemy na drobno, podgotowujemy ją do miękkości z liściem laurowym i kilkoma ziarenkami ziela angielskiego w osolonej wodzie. Pieczarki kroimy w plasterki i podsmażamy na odrobinie oliwy, doprawiając solą, pieprzem, przyprawą włoską. Dla tych, którzy lubią cebulę, oczywiście można ją dodać do pieczarek, tzn. wcześniej zeszklić na oliwie, a potem dodać pieczarki. Podduszone/usmażone pieczarki wrzucamy do odcedzonej kapusty. Doprawiamy do smaku (kminek, przyprawa do kapusty – wg uznania). Dodajemy posiekany koperek i dokładnie mieszamy. Nadzienie jest gotowe. Nakładamy nadzienie na naleśniki, składamy dwa przeciwległe boki i ciasno rolujemy. Gotowe krokiety maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej, a następnie smażymy na rozgrzanej patelni do zrumienienia z każdej strony. Smacznego:)
Źródło: Własny eksperyment na bazie rodzinnych tradycji;)