Kolejny eksperyment ze szpinakiem w roli głównej. Kotleciki są bardzo delikatne, zielone i smaczne. Warto wypróbować.
Składniki:
- 400 g mrożonego szpinaku
- 3 jajka
- posiekana papryczka chilli
- łyżka posiekanego szczypiorku (zastąpiłam koperkiem)
- 4 łyżki otrąb owsianych
- czosnek (wg uznania u mnie jeden ząbek)
- łyżeczka sosu sojowego
- sól, pieprz
Wykonanie:
Jajka gotujemy na twardo, następnie obieramy i drobno siekamy, ja to zrobiłam wieczór wcześniej. Szpinak rozmrażamy i odparowujemy nadmiar wody, przyprawiamy czosnkiem, solą i pieprzem wg upodobań.
Do przestudzonego szpinaku dodajemy jajka, chilli, szczypiorek/koperek, łyżkę otrąb i sos sojowy. Dokładnie mieszamy, lepimy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je w pozostałych otrębach. Otrębów zużyłam więcej.
Podsmażamy do zarumienienia na lekko naoliwionej patelni z obu stron. Kotleciki są bardzo delikatne, trzeba ostrożnie przewracać na patelni. Podajemy z sałatką. Smacznego:)