Bardzo lubię sos beszamelowy, więc postanowiłam spróbować jego połączenia z brukselką. Próbowałam już z kalafiorem – pychota, z brokułami też będzie pyszny. Dla brukselkowych maniaków będzie idealna. Ja podałam ją z sałatką.
Składniki na 2 porcje:
- łyżka masła
- łyżka mąki
- pół szklanki mleka
- 0,5 kg brukselki
- 1 jajko
- nieduży kawałek żółtego sera
- sól, pieprz, gałka muszkatałowa
Wykonanie:
W rondlu roztapiamy masło i podsmażamy z mąką. Dolewamy mleka i mieszając cały czas doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z ognia. Dosalamy do smaku, dodajemy trochę pieprzu i gałki muszkatałowej i mieszamy dokładnie. Brukselkę gotujemy z odrobiną soli. 2 nieduże foremki żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nich brukselki. Do wystudzonego sosu wbijamy jajko, dodajemy starty ser, mieszamy i przekładamy na brukselkę. Zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni, aż powierzchnia nabierze złotego koloru. Smacznego:)