W ramach piątkowego obiadu naleśniki, dla odmiany nie na słodko:) Tym razem zrobiłam nadzienie szpinakowo-serowe. Bardzo smaczna kombinacja, polecam:)
Składniki
Ciasto naleśnikowe:
- 1 szklanka mąki,
- 200ml mleka,
- 200ml wody mineralnej gazowanej,
- 1 jajko,
- 2 łyżki oliwy z oliwek,
- sól
Nadzienie:
- 200g szpinaku (użyłam mrożonego)
- pół kostki sera feta
- ząbek czosnku
Wykonanie:
Szpinak rozmrażamy na patelni, wrzucamy zmiażdżony ząbek czosnku. Jak szpinak jest gotowy wrzucamy serek feta i dokładnie rozgniatamy razem ze szpinakiem. Można doprawić do smaku, ja dodałam tylko pieprzu, feta już jest słona. Składniki na ciasto miksujemy, a następnie smażymy naleśniki. Gotowe naleśniki smarujemy farszem i zwijamy w rulony. Zwinięte naleśniki można pokroić w 4-5cm kawałki, u mnie z dodatkiem pomidorków i rukoli:) Smacznego:)