Gościmy

Odwiedza nas 200 gości oraz 0 użytkowników.

Od Autora

Bardzo dziękuję za wszystkie pozostawione komentarze:) Będzie mi bardzo miło, jeśli będziecie dzielić się Waszymi uwagami i opiniami o wypróbowanych przepisach:)

piątek, 18 listopad 2011 21:05

Serowe placuszki z otrębami

Napisała

Kolejna propozycja na piątkową obiado-kolację:) Placuszki otrębowe z serem żółtym, postanowiłam sprawdzić tę propozycję, są dobre, ale nie rewelacyjne. Oczywiście to moja subiektywna ocena, ale jako dodatek do sałaty sprawdziły się. Najbardziej odpowiadał mi ich ziołowy posmak;)

Składniki:
(na 14-15 średniej wielkości placuszków)

  • 14 plasterków dowolnego miękkiego żółtego sera
  • 2 szklanki (o poj. 200 ml) mąki pszennej typu 500, może być też pełnoziarnista
  • 1/2 szklanki otrąb pszennych lub żytnich
  • 1/2 szklanki płatków owsianych
  • 2 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki soli – a najlepiej doprawić wg swojego smaku
  • 1/2 łyżeczki przyprawy do pizzy
  • 1 całe jajko
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju -do ciasta
  • olej do smażenia (lub masło, smalec, oliwa )

Wykonanie:

Ser kroimy w plastry. Do miski dodajemy mąkę, otręby, płatki owsiane, proszek do pieczenia, sól oraz przyprawę do pizzy, dokładnie mieszamy i odstawiamy na bok. Do osobnego naczynia wbijamy jedno całe jajko, dolewamy mleko i dokładnie mieszamy. Dolewamy do suchych składników i łączymy, mieszając na gładkie, dość gęste ciasto. Na koniec dodajemy olej i dokładnie mieszamy z ciastem.

Rozgrzewamy patelnię, dodajemy tłuszcz i kiedy jest gorący, wykładamy porcje ciasta, formując podłużne placuszki –kształt zbliżony do plastrów sera, które wcześniej pokroiliśmy. Placuszki można smażyć w dwóch wariantach, na nie za dużym ogniu tak, by nie spiekły się z zewnątrz, zostając w środku surowe. Spróbowałam oba, żeby stwierdzić, który lepiej smakuje;)

Wariant I :

Na wyłożone na patelni placuszki kladziemy plaster sera, wciskamy go delikatnie w ciasto tak, by ser z każdej strony otoczyły krawędzie ciasta, po czym przykrywamy go niewielką ilością ciasta, rozsmarowując je po plastrze sera i zamykając go w środku placka. Smażymy z obu stron tak, by z wierzchu były złociście zbrązowione, a w środku upieczone – jakieś 2-3 minuty z każdej strony;

Wariant II :

po wyłożeniu ciasta smażymy placuszki z jednej strony przez jakieś 2-3 minuty, aż będą złociście brązowe, po czym odwracamy na drugą stronę i od razu tę złocistą, usmażoną już stronę przykrywamy plastrem sera, ser przyprószamy przyprawą do pizzy - placuszki smażą się z drugiej strony, a ser się w tym czasie ładnie topi;)

Drugi wariant jest szybszy:) I mi osobiście bardziej smakuje:) Bo placuszki są cieńsze i bardziej wyczuwamy ser, jeśli ser jest w środku część się rozpływa i jest mniej wyczuwalny, ale to moje zdanie, polecam spróbować oba warianty, żeby wybrać swój ulubiony:)

Placuszki najlepiej zaraz po upieczeniu wyłożyć na kratkę, na talerzu zmiękną, a tak pozostaną chrupiące. Ja podawałam z sałatą, ale można z dowolnymi dodatkami lub jako dodatek do zup itp.;)

Źródło

Czytany 3816 razy

Skomentuj

Upewnij się, że pola oznaczone wymagane gwiazdką (*) zostały wypełnione. Kod HTML nie jest dozwolony.

Prawa Autorskie i informacje o cookies

Prawa autorskie zastrzeżone. Wszystkie zdjęcia są moją własnością. Nie wyrażam zgody na ich kopiowanie i umieszczanie na innych stronach internetowych lub w publikacjach drukowanych.

Strona wykorzystuje ciasteczka w celu analizy możliwości optymalizacji jej dostępności. NIE są zbierane dane w celach marketingowych, jak również nie śledzimy naszych gości. Jeśli nie zgadzasz się na ewentualne ciasteczka to możesz wyłączyć ich obsługę w przeglądarce lub opuść tę stronę (pozostanie na niej będzie traktowane jako wyrażenie zgody na wykorzystywanie mechanizmu ciasteczek)

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów
// FB
facebook