Ziemniaki to częsty dodatek do obiadu, ja nie przepadam za klasycznymi w postaci gotowanej (chyba, że są młode:)), bardziej już preferuję takie pieczone. Proste, smaczne z dodatkiem pestek dyni, sprawdza się w towarzystwie surówki i jakiegoś mięska. Ja podałam z surówką z rzodkwi i cukinii oraz pieczonym kurczakiem.
Składniki:
- ziemniaki (500g)
- pestki dyni (20g)
- przyprawy (sól, papryka słodka, pieprz)
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy i kroimy w małą kostkę. Wrzucamy do miski, posypujemy przyprawami i dokładnie mieszamy, żeby każda kostka była dokładnie w nich obtoczona. Wykładamy na blaszkę, na papier do pieczenia i pieczemy w temperaturze 200st ok. 30 minut, na termoobiegu. W tym czasie przygotowujemy dynię. Na rozgrzaną suchą patelnię wrzucamy obrane pestki dyni i prażymy kilka minut, aż się przyrumienią. Po przestudzeniu rozdrabniamy ziarenka w moździerzu. Można też przykryć je folią i potłuc tłuczkiem do mięsa. Upieczone ziemniaki przekładamy na półmisek i posypujemy prażonymi pestkami dyni. Podajemy jako dodatek do obiadu lub przekąskę :) Smacznego :)