Jeśli tak jak ja lubicie surówki z kapusty, to polecam wypróbować kolejną:) Znów gości u mnie czerwona kapusta. Ta surówka nie wymaga wielu składników, ale jest naprawdę smaczna. Jak każda surówka może stanowić dodatek do obiadu, chociaż ja często zjadam jako przekąskę lub zabieram do pracy na drugie śniadanie :)
Składniki:
- 1/2 główki małej czerwonej kapusty
- sok z 1/2 cytryny
- sól
- 1/2 łyżeczki cukru
- 2 łyżki majonezu (1 łyżkę można zastąpić jogurtem naturalnym)
- 1 łyżeczka musztardy dijon
Wykonanie:
Kapustę szatkujemy drobniutko i posypujemy solą, aby kapusta zmiękła - odstawiamy na kilka minut. Następnie skrapiamy kapustę sokiem z cytryny, posypujemy delikatnie cukrem. Dodajemy majonez i musztardę, mieszamy i surówka gotowa. Smacznego :)